Geschiedenis 

Essentie is officieel opgericht op 2 maart 2009. Een jonge partij met een jonge geschiedenis. Het ontstaan is begonnen met de herindeling van Noord-Limburg. Al snel werd duidelijk dat de gemeenten Horst aan de Maas, Sevenum en de dorpen Meerlo, Swolgen en Tienray een nieuwe gemeente gingen vormen. Door deze fusie kwam er politiek het besef dat er een gebrek was aan een lokale politieke partij. Dat was de reden dat een aantal enthousiaste mensen uit de nieuwe gemeente, sommige met de nodige bestuurlijke- en politieke ervaring maar ook veel mensen met een frisse vernieuwende blik, Essentie hebben opgericht.

Raadsperiode 2009-2014

Met veel energie heeft Essentie in de tweede helft van 2009 campagne gevoerd in alle 16 kernen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november van dat jaar. De uitslag van de verkiezingen was overweldigend. Vanuit het niks zijn wij de tweede partij geworden met 6 van de 27 raadszetels. In deze periode van vier jaar heeft zijverschillende punten uit haar partijprogramma kunnen realiseren en daar zijn we trots op! Kijk hier voor ons overzicht van de raadsperiode 2009-2014

Raadsperiode 2014-2018

De fractie van Essentie heeft in de voorgaande periode bewezen een betrouwbare, stabiele partner te zijn voor het dagelijks bestuur. In februari/maart 2014 is met veel enthousiasme campagne gevoerd. De fractie in de gemeenteraad is stabiel gebleven op 6 raadszetels. Ook in verhoudingen van de verkiezingsuitslag is gebleken dat de inwoners van Horst aan de Maas Essentie zien als een betrouwbare partij. Ongeveer 1 op de 5 kiezers kiest voor Essentie. Daar zijn we trots op. Mede daardoor zijn we wederom onderdeel van het college met één wethouder.