Horster tieners drinken veel

08-10-2020

Door: Bianca van den Berg

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat onze jeugd onder de 18 jaar veel meer drinkt dan de jeugd in de rest van Nederland. Dit weten we al sinds jaren. We hadden echter gehoopt dat het minder zou worden. Vijf jaar geleden schreef ik een artikel in de HALLO met als titel: “Alcoholbeleid... Mit os is ‘t toch ook good gekoame…!”.

Als ouders gedogen dan lukt het niet

En dat is precies daar waar het fout gaat. Als ouders en opvoeders, alcoholgebruik onder de 18 blijven goedkeuren, dan zal het gebruik van alcohol nooit minder. We roepen en schrijven overal dat we meer in moeten zetten op handhaving, want anders hebben regels geen nut. Maar de regel alcohol onder de 18: daar hoeven we ons niet aan te houden? Dat gedogen we wel met z’n allen? Dat is de wereld op zijn kop. Natuurlijk moeten we inzetten op preventie en inzicht bij de jeugd zelf. Bewezen is dat alcohol zeer schadelijk is voor de ontwikkeling van hersenen en andere organen die in de groei zijn. Het kan leiden tot geheugen-, leer- en concentratieproblemen. Alcohol speelt een grote rol bij agressie, geweld en ongelukken.

Grootste voorbeeld voor jeugd

Aan de bewustwording bij jongeren is hard gewerkt. Maar het grootste voorbeeld voor de jeugd zijn nog altijd de ouders. Helaas geeft nog altijd meer dan de helft van de ouders in Horst aan de Maas aan het acceptabel te vinden dat zijn kind beneden de 18 jaar alcohol drinkt. Het meest voorkomende argument als je ouders vraagt waarom ze hun kinderen onder de 18 jaar alcohol laten drinken is: “Met ons is ’t toch ook goed gekomen…”. Blijven we dit zeggen en houden we vol dat de gevolgen van alcohol drinken op jonge leeftijd wel mee zullen vallen, of durven we in het belang van onze kinderen ook eens ‘nee’ te zeggen?

Terug