De anderhalvemetersamenleving

01-05-2020

Door Robbert Speksnijder

Covid-19 laat diepe sporen na in onze samenleving. Met hulp van echt iedereen proberen we het virus zo snel mogelijk onder controle en het liefst de wereld uit te krijgen. In het kielzog van de ziekte is er ook een grote impact op onze economie en werkgelegenheid. Sommige mensen zijn intussen helaas al hun baan kwijt geraakt.

Bezorging van geluksmomentjes

Het Centraal Planbureau voorspelt een crisis met hoge percentages werkloosheid. Geen fraai vooruitzicht en al helemaal niet voor ondernemers en werknemers in sectoren die hard worden getroffen zoals horeca, winkels en toerisme. Gelukkig is er ook veerkracht. De afgelopen weken hebben we thuis elk weekend bij een ander restaurant een thuisbezorgbestelling geplaatst. Ze bezorgen ons een echt geluksmomentje. Gelukkig ben ik niet de enige, in de aanloop naar Pasen zag ik diverse restaurants op Facebook plaatsen dat ze geen ruimte hebben voor nieuwe bestellingen. Supergoed.

Hoe passen we ons aan en wat is daar voor nodig

We moeten ook na gaan denken over de anderhalvemetersamenleving na corona. Hoe gaan de terrassen eruitzien? Hoe beleven we een dagje pretpark of zwembad? Dit wordt een belangrijk vraagstuk voor ondernemers, klanten, maar zeker ook van de gemeente. Hoe zorgen we dat er weer toeristen naar onze campings en bungalowparken komen? En hoe zorgen we dat de dagjesmensen weer naar onze attracties komen? En hoe krijgen we de terrassen weer vol en veilig? Wezenlijke vraagstukken in een gemeente waar zoveel mensen werk hebben in deze sectoren. Geen gemakkelijke opgave, maar ook hier geldt: samen kunnen we het aan.

Terug